Speculatie in grondstoffen en groeiende vraag naar accu’s drijft loodprijs naar recordhoogte


 

Sinds 2008 is de loodprijs niet meer zo hoog geweest als op dit moment. Een ongekende stijging van de loodprijs vanaf september jl. maakt het dat de prijs van lood-zuur accu’s sterk zal toenemen in 2017. De vraag is: hoe komt dit?

Zoals altijd is er geen echt eenduidig antwoord. De ‘Global Economy’ zoals wij deze tegenwoordig kennen, draagt bij aan zeer snelle ontwikkelingen. Eén van de oorzaken is de speculatie in grondstoffen. De rente is ongekend laag, het is lastig om goede rendementen te halen uit de diverse financieel producten. Het kunstmatig creëren van schaarste in grondstoffen is een middel om hogere rendementen te halen. Net zoals dit in 2007 en 2008 gebeurde.

Ook is er een toenemende vraag naar lood-zuur accu’s. Denk aan toepassingen in de telecommunicatie, zonne-energie en natuurlijk de automobiel industrie. In Azië stijgt de autoverkopen nog steeds, hierdoor moeten veel (start-stop) accu’s geproduceerd worden

Een andere oorzaak is het ‘sentiment’. Brexit in Europa, Donald Trump gekozen als president van de VS en een veranderende economie in China; van productie gericht naar meer dienstgericht. Allemaal factoren die onzekerheid met zich mee brengen.

Gevolg; sterk oplopende grondstofprijzen waardoor de prijzen van lood-zuur accu’s zullen gaan stijgen met 10% tot soms wel 30% of meer in 2017. Het wordt een hele uitdaging voor alle betrokken partijen om dit te managen. Sterkte allemaal.

Dit artikel is geschreven door Paul van der Meer, Managing Director van Wetac Motive Power - een import en export bedrijf in cyclische accu’s voor diversen soorten elektrische voertuigen.

 

Plaatsingen

 

  Media Plaatsing Twitter #
1 www.commercieelanders.nl 6-dec 51
2 www.werktuigen.nl 7-dec  
3 www.werktuigen.be 7-dec  
4 www.werktuigen.de 7-dec  
5 www.w-equipment.com 7-dec  
6 www.verhurendnederland.nl 8-dec  
7 www.linkedin.com 8-dec  
8 www.vraagenaanbod.nl 9-dec 2045
      2096